Kontakt
Ophav til siden:
Erhverv Grenaa
Kontaktformular:
Rettelser, forslag mv.
Turist henvendelser:
Visit Aarhus
Besøg på museum, kunstudstilling eller bibliotek behøver nødvendigvis ikke at være hensat til regnfulde dage. Alle steder er der forskellige tiltag, som inddrager den ellers passive beskuer til en aktiv medvirkende deltager i de forskellige arrangementer som de innovative kultur-institutioner programsætter i løbet af året. Se vores event-kalender og tjek kultur-institutionernes hjemmeside.
Hvorfor ikke nyde Grenaa bymidte med lidt historie? Grenaa Egnsarkiv har lavet en quiz, som du kan printe ud og tage med på byvandring rundt i byen. Her bliver du guidet rundt i byen, forbi nogle historiske steder og lærer mere om byens spændende historie.
Bliv opdagelsesrejsende i byens udendørs kunst og kom tæt på de kunstneriske seværdigheder rundt omkring i byen.
Ny viden og inspiration fra stenalderen og op til moderne tid. Kom ind og bliv fanget af historiens vingesus i den gamle bindingsværk- bygning fra 1700-tallet. Her er masser af aktiviteter for store og små.
Hollandsk vindmølle bygget i 1849 – 37 meter over havet på byens bedste udsigtspunkt. Grenaas vartegn fungerer både som arbejdende mølle (den kører rundt hver søndag, hvis vinden ellers vil det), men rummer også skiftende kunstudstillinger, er ramme om vielser og kan lejes til kulturelle arrangementer, receptioner mv.
Arkivet tilbyder hjælp til slægtsforskere og andre lokalhistorisk interesserede. I den offentlige åbningstid har du mulighed for at dykke ned i arkivalier fra foreninger, virksomheder og private samt læse nyhederne i de lokale aviser helt tilbage til 1850. Vil du se billeder fra Grenaa og nærmeste omegn, kan arkivets indscannede fotos ses på arkiv.dk.
Ikke bare udlån af bøger og bøger, men rigtigt mange forskellige arrangementer for både børn og voksne. Find fx bogguld og gør en rigtig god handel! For at få plads til nye titler på hylderne, kasserer biblioteket løbende bøger, så det er let at gøre et godt kup: En hel pose bøger for 20 kr.
Søren Kanne blev berømt ved at redde en forlist skipper i 1835 fra skibet Benthe Marie, som gik på grund 50 meter ud for Grenaa Sønderstrand. Søren Kanne, der boede i ”Strandhuset” på Hessel Hede syd for Grenaa, red med 2 heste ud til skibet og fik skipperen reddet i land. Statuen er også ramme omkring en årlig tradition, hvor studenterne efter translokation danser rundt om statuen.
Grenaa Kirke står midt på Torvet med det karakteristiske kamtakkede spir. Kirken er oprindeligt bygget omkring år 1300, men store dele af bygningens indre blev ødelagt ved en brand i 1649. Efter flere restaureringer og ombygninger fik kirken sit roy- ale spil, ”Dronning Ingrids Klokkespil”, indviet d. 9. okt. 2010, hvor KHK Kronprins Frederik udtalte:
”En rejse værd blandt klokkenister i Europa”.
På Grenaa Hede finder du Nedkastningsstenen Valdemar til minde om de frihedskæmpere, der under 2. verdenskrig satte deres liv på spil, når der ankom våben og springstoffer fra England, der blev kastet ned på heden. Forsyningerne fra England skulle bruges af modstandsbevægelsen i Grenaa under besættelsen.
Du skal prøve det hér: Ankom til Grenaa via Randersvej. Så får du nemlig på et tidspunkt øje på et karakteristisk vartegn for byen – Arnoldi-firkanterne af Kunstneren Per Arnoldi. Fra én bestem vinkel opdager du, at de 15-tons-tunge farverige firkanter er strengt symmetriske. Men fra alle andre vinkler opfører de sig totalt kaotisk i forhold til hinanden. Glæd dig til det magiske øjeblik – og den helt rette vinkel – hvor alt bare passer. Vartegnet blev indviet i 1995 i forbindelse med Grenaas 550-års-købstadsjubilæum.
Du har mange grunde til at besøge Pavillonen: Alt fra livemusik og teater til comedyshows og foredrag venter dig her. Hvis det da ikke er danseskolen eller kulturskolen, som trækker i dig. Året rundt huser Pavillonen kulturelle arrangementer af enhver slags: Der venter dig altid nye oplevelser – uanset om du følger et aftenskoleforløb eller vil nyde livemusik inden for enhver genre: Klassisk, heavy, world music, jazz, pop, rock, folk og meget mere.
Du mærker det, så snart du bevæger dig ned på Sydhavnen: Overalt omkring dig er et levende, nærmest sitrende havneliv – med alt fra hjertelig og hyggelig fællesspisning til markeder, street art og livemusik. Sydhavnen er en del af Grenaa Havn. Og området har en særlig stemning, som skyldes et vellykket miks af folkelige events, lokale innovative virksomheder samt kunstværksteder og -udstillinger. Bliv ikke overrasket, når du også falder pladask for dette rekreative hjørne af Grenaa.
”Jeg har forsøgt at lave en lidt barsk gris … med humor”: Sådan omtalte kunstneren bag Grenaa Grisen Aage Bruun Jespersen selv sin skulptur i rød granit, da han i september 1992 afslørede grisen på Grisetorvet i Grenaa. Byens borgere havde forinden selv samlet cirka 60.000 kroner ind til at få opført grisen – bl.a. ved at sælge marcipangrise – hvorefter Arbejdernes Fællesorganisation bidrog med de sidste 18.000 kroner.
Dronning Margrethe II afslørede d. 3. september 1995 bronzeskulpturen Ofrende af kunstneren Peter Brandes i anledning af 550-året for Grenaa som købstad. Skulpturen står på Torvet i Grenaa – og under en ombygning af Torvet kom værket i depot i 2018-2019. Siden har det båret titlen Offer. Kunstneren blev inspireret af den gamle fortælling om Abraham, som var villig til at ofre sin søn Isak – som dog i sidste øjeblik bliver skånet. Aflæg skulpturen et besøg – gerne med den dramatiske fortælling i baghovedet imens.
På pladsen lige syd for Djursland Museum møder du skulpturen Vindpust af billedhugger Anders Geertsen. Der har den stået siden 1995 – hvor den blev flyttet fra sin oprindelige placering ved kirken. Grenaa Handelsstandsforening forærede Grenaa Kommune skulpturen til udsmykning af byen i juni 1991.
Tæt ved Vindpust ser du også en anden skulptur – Vandkunst – af arkitekt Johannes Exner.
Den blev anlagt i årene 1974-75.
Tre søheste udhugget i sten pryder pladsen i et bassin ud for Djursland Bank i Grenaa. Det er ikke tilfældigt: Søhestene symboliserer ifølge billedhugger Erik Heide byens samhørighed med havet – og banken står selv bag initiativet til kunstværket. Før afsløringen af værket d. 23. september 1980 stod en model af søhestene udstillet inde i Djursland Bank. Erik Heides mange skulpturer møder du i en lang række jyske byer.
Går du forbi den gamle fredede bindingsværksbygning i Lillegade 50, ser du på muren en mindeplade for ”Grenaa Bys æresborger, nobelpristageren professor August Krogh.” Krogh blev født i bygningen 15. november 1874. Og selv om han som barn ikke fik særligt udbytte af at gå i skole, tog han senere både studentereksamen, blev videnskabsmand og professor – og fik i 1920 nobelprisen i medicin. I 1945 – fire år før sin død – blev han udnævnt til Grenaa Bys første æresborger ved købstadens 500-års-jubilæum.
Bliv klogere på August Krogh og hans betydning for Danmark hér
Du bør unde dig selv en udflugt ind bag de karakteristiske ”skagensgule” mure, som omkranser Grenaa Kirkegård. Så snart du træder ind gennem porten befinder du dig i en overraskende stor park med talrige stier – og fine træer, buske, blomster og skulpturer.
Hvad gør du, når du vil vandre den hyggeligste rute rundt i Grenaas gader? Når du vil booke dig ind i et lille – eller kæmpestort – sommerhus i lokalområdet? Reservere plads på restauranten med byens bedste fiskeretter? Eller bestille overnatning på et hotel med havudsigt? Svaret er enkelt: Du kigger forbi Grenaa Turistbureau på Torvet 1 – og får alt fra en personlig snak om aktuelle begivenheder til insidertip om ofte oversete seværdigheder, du ikke må snyde dig selv og familien for.
Indrømmet: Du kan google dig til alting og hurtigt få et samlet overblik. Men meget kan komme som en overraskelse, hvis du spørger os – altså de lokalkendte på Turistkontoret. For det er nu meget rart, at få en direkte, personlig og nærværende service.
Her er mere, end de fleste forestiller sig. Uanset om du sværger til en tur i kano, kajak eller på SUP … drømmer dig ind i skovens fredfyldte ro med søer og fugleliv, så er der altid noget at se.
Den Selvejende Institution Dansk Motorsamling
Kristiansmindevej 14, 8500 Grenå
De 7 gravhøje, Tustrup
Sostrup slot
Maria Hjerte Engen 1, 8500 Grenå
Fjellerup Vaffelbageri
Klitvej 3, 8585 Glesborg
Katholm
Katholm 1, 8500 Grenå
Fornæs Fyr
Fornæsvej, 8500 Grenå
Hylkegaard
Sangstrupvej 5, 8500 Grenå
Grenaa-Anholt Færgefart
Færgevej 1, 8500 Grenå
Grenaa – Halmstad færgeovergang
Sangstrup Klint