Kontakt
Ophav til siden:
Erhverv Grenaa
Kontaktformular:
Rettelser, forslag mv.
Turist henvendelser:
Visit Aarhus
Om hvert et hjørne emmer der af historie fra byens oprindelse til dagens morgenstund.
Byen oprinder tilbage til år 1000, og siden da har den været i rivende udvikling.
Dyk endnu længere ned i byens historie gennem de mange mindesmærker og skulpturer.
Grenaa er en gammel havneby med både kongelige kampe og hårde tider i historien.
Man mener, at byen blev anlagt tilbage i middelalderen i 1100-tallet, men med fundet af en skaldynge under byens torv foran kirken, der stammer fra den ældre stenalder, formoder man, at byens historie strækker sig endnu længere tilbage.
De ældste begivenheder man kender til i byens historie, er tilbage fra nogle kampe ved Djursaaen i 1060 mellem den danske konge Svend Estridsøn og den norske konge Harald Haardraade. Der er senere hen fundet rester af våben ved Kolindsund, som man mener, stammer fra denne krig.
En anden kendt episode i byens historie var den langvarige og bitre strid mellem byen og Hessels skiftende ejere i 1600-tallet. Her kæmpede parterne om retten til at drive kvæg på Bro Hede, i dag Hessel Hede.
Omkring år 1600 var området ud for stranden ramt af sandflugt. Flyvesandet ude fra stranden lagde et tykt tæppe over omgivelserne, hvilket næsten tilsandede åen og forvandlede området til hede. Det var dog ikke det eneste, der ramte byen i det århundrede.
Fra 1626 – 1661 var byen ramt af ulykke, hvor brand, krig og pest efterlod byen mørk, ussel og fattig.
Gennem resten af 1600-tallet og i 1700-tallet kæmpede man med at begrænse sandflugt og holde havnen sejlbar, og i 1812 byggede man en ny havn ud mod Kattegat. Fiskeri blev herefter hurtigt en stor og vigtig industri for byen, og havnen blev udvidet flere gange i det 19. og i det 20. århundrede, og i 1934 blev det til en færgehavn med ruter til Hundested, og senere hen ruter til Anholt og Varberg.
I 1800 tallet begyndte industrialiseringen af byen, og i 1876-77 kom der jernbaneforbindelse til både Aarhus og Randers. I 1893 blev Grenaa Dampvæveri grundlagt, og det blev hurtigt byens største virksomhed og tekstilindustrien en vigtig del af byen. Virksomheden fortsatte sin vækst, og omkring 1960 var der ca. 800 ansatte.
I det 20 århundrede kom tursimen til byen, og der blev opført badehoteller ved stranden.
Indrømmet: Du kan google dig til alting og hurtigt få et samlet overblik. Men meget kan komme som en overraskelse, hvis du spørger os – altså de lokalkendte på Turistkontoret. For det er nu meget rart, at få en direkte, personlig og nærværende service.
Her er mere, end de fleste forestiller sig. Uanset om du sværger til en tur i kano, kajak eller på SUP … drømmer dig ind i skovens fredfyldte ro med søer og fugleliv, så er der altid noget at se.
Den Selvejende Institution Dansk Motorsamling
Kristiansmindevej 14, 8500 Grenå
De 7 gravhøje, Tustrup
Sostrup slot
Maria Hjerte Engen 1, 8500 Grenå
Fjellerup Vaffelbageri
Klitvej 3, 8585 Glesborg
Katholm
Katholm 1, 8500 Grenå
Fornæs Fyr
Fornæsvej, 8500 Grenå
Hylkegaard
Sangstrupvej 5, 8500 Grenå
Grenaa-Anholt Færgefart
Færgevej 1, 8500 Grenå
Grenaa – Halmstad færgeovergang
Sangstrup Klint