Kontakt
Ophav til siden:
Erhverv Grenaa
Kontaktformular:
Rettelser, forslag mv.
Turist henvendelser:
Visit Aarhus
Begynder du først at kigge efter, bliver din nysgerrighed snart vakt af et sandt mylder af forskelligartede mindesmærker i og omkring Grenaa – fra stensætninger og vartegn til skulpturer og mindesten. Besøg mindesmærkerne – og føj mere historisk, kulturel og kunstnerisk dybde til din vandring gennem byen.
Skulpturen er fyldt med symbolikker i form af H.C. Andersens mesterværker og rejsekuffert.
Mod fremmed Aag har Folket stridt.
Ved fælles Kamp blev landet frit.
Dette er kvaliteteskunst i sin bredeste betydning. Med en pris på over halvanden million kroner, er den med til at give en helt særlig oplevelse ved feriebyen.
Andemor og hendes to små ællinger ses på en gåtur tæt ved legepladsen. Blev opstillet 5. maj 1992.
Efter færdiggørelse af byfornyelsesprojektet omkring Aftenstjernekareen i 1992 blev aftenstjernen opstillet.
Blomstrende universer er 5 momenter opstillet i henholdsvis Grønnegården og violskrænten, som alle er en fælles del af værket.
Grenaa fik prisen for den konsekvente gennemførelse af renoveringen af midtbyen. Byen gik fra at være et trafikplaget centrum til et fredeligt byrum med flotte pladser og bevarelse af byens middelalderpræg.
Galvmaleriet så dagens lys ved kulturugen med temaet “Al verden i Grenaa” og symboliser sindsbilledet af dette tema.
Kuglen er 1 meter i diameter og vejer 1000 kg. Den roterer langsomt rundt oven på en basesten, der er forsynet med vanddyser. Den var en gave til Kattegatcenteret 5 års fødselsdag i 1998.
Kunsteren Inge-Lise Kofoed kommentar til stenen ved afsløringen af gaven: “Jeg har arbejdet på stenen gennem et halvt år, sagde Inge-Lise Koefod. Jeg arbejder både med mejsel og vinkelsliber. Det er en sten, man må røre ved – man bør faktisk røre ved den.”
Den kvindelige figur skulle symboliser væverkunsten eller dens produkt. Figuren, som er udført i lys granit, viser en nøgen ung pige, som svøber et stykke stof om sit ene ben og interesseret kigger ned.
Der findes ikke megen information om denne skulptur. Det ringe kendskab skyldes formentlig at den stod i gårdhaven på Gigtplejehjemmet, inden den blev flyttet til plejecenteret.
Kunstneren fortæller om sit kunststykke at han forsøgte at lave en lidt barsk gris, med humor. “Ikke nogen anatomisk og biologisk korrekt kopi, men en skulptur der skal sidde lige i øjet, ligesom et godt maleri.”
Det første egentlig gavlkunst i Grenaa er havfruekysset. Kunstværket forestiller en fatasifigur: en stor fugl, hvis indre fuglemand kysser havfruen.
Posthesten består af 3 stykker elmetræ, skåret ud med motorsav. At det netop blev en hest, og placeringen i nærheden af åen, skyldes at der, tilbage i 1500 tallet, har ligget en kongsgård på stedet.
En hjerteformet granitsten med et indslebet hjerte og et forløb af blodårer, som bevæger sig udenfor selve hovedstenen. Skulpturen er til ære for professor August Krogh, der modtog Nobel-prisen for sine undersøgelser af blodstrømmen gennem arbejdende muskler.
Busten af H.P. Rosenvinge symboliser grundlæggeren af Grenaa Dampvæveri, som blev opstillet i år 1943.
Statuen der ikke står stille. Siden dens opstillingsår i 1884 er den blevet flyttet et utal af gange. Både i politisk øjemed og i forbindelse med vejregulering. Den har også stået gemt i en kælder et en årrække. Men nu ser statuen igen dagens lys foran Grenaa Hallen.
Ved hundredeårsdagen for landets første grundlov blev pladen opdateret med teksten “Kvindernes Eg, plantet 5-6-1915. 1849 1949” sat på af Det Dansk Kvindesamfund i Grenaa.
Da skulpturen blev afsløret den 24. august 1990 blev boligselskabets bebyggelse “Tulipanhaven” samtidig navngivet og overdraget til beboerne.
Fire skulpturelle legepladser, som nu er nedlagt grundet sikkerhedsmæssige foranstalninger, blev udformet over temaet: luft, vand, ild, jord.
Sigvald Andersen havde skænket statuen til Grenaa Kommune, som havde navngivet den efter sin kone, Mette. statuen viser en kvinde med et barn.
I 1942 blev M.C. Jensen æresmedlem af Grenaa Fiskeriforening. efter sin død i 1952iværksatte man en indsamling af midler til et mindesmærke. Fiskere fra hele landet ydede bidrag til formålet.
En mindested opsat til ære for Grenaas Borgmester gennem 30 år, fra 1946 til sin død 1976.
I forbindelse med købstadens 500 års jubilæum i 1945 blev August udnævnt til Grenaa Bys første æresborger idet han fik en nobelpris i medicin i 1920 for fysiologisk forskning vedrørende kapillærernes (hårkarnettets) fysiologi.
Mindesmærket blev opstillet på en lille trekantet plads, omkranset af store sten, beplantet med blomster og en række kastanietræer. Han stillede op for Venstre til folketinget og blev valgt ind i Grenaakredsen i 1895.
Mindesmærket er opsat af Grenaa Marineforening til erindring om de lokalefrihedskæmpere der modtog våben og sprængstoffer fra England med stor risisi for ders liv og helbred under 2. verdenskrig.
Pladsen hvor denne er opstillet har gennem mange år været brugt til sankthansbål af ungdomskorpsene.
Mindestenen er opsat til minde om et forlis i 1976, hvor tre fiskere omkom, og om ulykken i 1975, hvor ligeledes tre fiskere mistede livet til vands. Efter forliset i 1976 blev der holdt en mindegudstjeneste i Grenaa Kirke.
Søren Kanne blev kendt over hele landet for at ride to heste ud til et forlist skib for at hjælpe den næsten bevidstløse skipper op på den ene hest, mens han selv red på den anden. Han kom velbeholden i land med både skipper og heste.
Mindestenen stod i sime første 21 år uden buste. Af fotogragier fra den tid ses det at den har været pyntet med blomster på toppen ved visse lejligheder.
Formålet med de 30 minebøsser opsat rundt i landet var at indsamle penge til bl.a. sømandsforeningen 1856. Penge blev givet til økonomisk vanskeligt stillede søfolk og deref efterladte.
Axel Klindt blev som eneste overlæge ansat på Grenaa Syge- og Epidemihus i 1915. Han var med til at opbygge et nyt tidsvarende sygehus ved foden af Baunhøj, der stod færdigt i 1922.
D. 2. April 1993 blev præsidentens træ plantet som en forsinket gave til Ernst Klæbel 75års fødselsdag. Ernst Klæbel var præsident for Schleroseforeningen samt initiativtager til Dronningens Ferieby.
Tove Ditlevsens Vej 4
Regnbuen har sit udspring i bunden af potten, hvor farverne spredes ud over bund og indersider. Det er på den måde overladt til beskueren at vurdere, om det er farverne i bunden og på indersiderne, som skaber regnbuen, eller om krukken er fyldt med guld.
Figuren forestiller en kvindelig torso lavet i rød og sort granit. Den var som en start opstillet i en dagligstue.
I anledning af Søndre Skole i Grenaa 10 års jubilæum blev der doneret en tudse i granit af billedehuggeren Aage Bruun Jespersen, som blev stillet foran skolens hovedindgang.
Efter plantningen af de omkringstående træer blev vandkunsten udarbejdet. Der kan ses en lille dam med cirkelrunde granitsten som er polerede, mens vandet sprøjter op af hullerne midt i stenene.
Dette kunstværk var en gave fra Grenaa Kommune til det nyopførte idrætscenteranlæg i 1986.
Som en del af Posthavens sansehave står vandkunsten til smuk nydelse.
Fra én bestem vinkel opdager du, at de 15-tons-tunge farverige firkanter er strengt symmetriske. Men fra alle andre vinkler opfører de sig totalt kaotisk i forhold til hinanden. Glæd dig til det magiske øjeblik.
I forbindelse med indvielsen af Rosengården blev der lavet et værk som er lavet af jern og svejset sammen. Værket smiger sig op på en kampvægt på 1,5 tons.
På pladsen lige syd for Djursland Museum møder du skulpturen Vindpust af billedhugger Anders Geertsen. Der har den stået siden 1995 – hvor den blev flyttet fra sin oprindelige placering ved kirken.
Kunsteren ønske var at det røde kobber skulle med tiden blive mat og grøn på grund af placeringen tæt på havet. Kobberet er renset i en blanding af svovsyre og ølgær. Efter rensningen blev skulpturen dækket med sukkeropløsningen, som skulle sikre patina og ensartethed.
På pladsen lige syd for Djursland Museum møder du skulpturen Vindpust af billedhugger Anders Geertsen. Der har den stået siden 1995 – hvor den blev flyttet fra sin oprindelige placering ved kirken.
DE to økser som er en del af skulpturen dateres tilbage til vikingetiden/tidlig middelalder ca 1100 e.v.t.
Å-bølger står på et underlag af flis og bark. De er plaveret i en skulpturhave ved flagstengen og skal symboliser bebyggelsens tætte naboskab.
Granitskulpturen Åguden blev opsat i 2004 i anledning af Haandværkerforeningens 150 års jubilæum. Den lille plads ved Sønderbro danner rammen om skulpturen.
Indrømmet: Du kan google dig til alting og hurtigt få et samlet overblik. Men meget kan komme som en overraskelse, hvis du spørger os – altså de lokalkendte på Turistkontoret. For det er nu meget rart, at få en direkte, personlig og nærværende service.
Hvad skal du se først? Kattegatcentret, Pavillonen, Marinaen … eller skove, søer, bålpladser eller historiske steder i Grenaa?
Den Selvejende Institution Dansk Motorsamling
Kristiansmindevej 14, 8500 Grenå
De 7 gravhøje, Tustrup
Sostrup slot
Maria Hjerte Engen 1, 8500 Grenå
Fjellerup Vaffelbageri
Klitvej 3, 8585 Glesborg
Katholm
Katholm 1, 8500 Grenå
Fornæs Fyr
Fornæsvej, 8500 Grenå
Hylkegaard
Sangstrupvej 5, 8500 Grenå
Grenaa-Anholt Færgefart
Færgevej 1, 8500 Grenå
Grenaa – Halmstad færgeovergang
Sangstrup Klint